Nominatie Hersenbokaal

   We zijn er trots op dat voor de Hersenbokaal van de Hersenstichting is genomineerd het project Applaudio. De praktijk Hulp bij Hersenletsel heeft samen met Stichting Hersenletsel-uitleg aan de wieg gestaan voor het verder ontwikkelen van deze tool voor mensen die last hebben van geluidsoverprikkeling. Jenny Palm en Ariana van Schaaijk (Hersenletsel-uitleg) zijn al vele jaren met elkaar in gesprek om geluidsoverprikkeling bij hersenletsel meer bekendheid te geven en te zoeken naar oplossingen. Hersenletsel-uitleg heeft de testresultaten van alle gehoormiddelenfabrikanten, en research van doelgroep, én de eisen waaraan een hulpmiddel moet voldoen, eerst doorgesproken met Jenny Palm en daarna overgedragen aan het ontwikkelteam van Applaudio.

  Deze multidisciplinaire groep mensen is hier vanaf september 2015 op verder gegaan en heeft alles op alles gezet om met behulp van technologie-, software-, bedrijfs-en marketingkennis een tool te maken ten behoeve van een vriend met geluidsovergevoeligheid. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een tool die nu genomineerd is voor de Hersenbokaal.

  De omschrijving:

  Geluk is: deelnemen aan het sociale leven en regie voeren over je eigen leven. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), na bijvoorbeeld een beroerte of ongeluk, is dit vaak onmogelijk. Zij kampen namelijk vaak met overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf, zoals geluid. Hun ‘filter' is kapot. Dit houdt hen gevangen in een isolement. Dat kan anders! Applaudio! is een systeem waarmee mensen die door hersenletsel overgevoelig zijn voor geluiden, weer kunnen deelnemen aan ‘normale' activiteiten. Denk aan een verjaardag, bruiloft, begrafenis, boodschappen doen, restaurant, werksituaties, kortom: het sociale leven.

   

  Het ontwikkelde systeem bestaat uit een bestaande richtmicrofoon, een koptelefoon gecombineerd met gevormde oordoppen en een app. Door de speciaal hiervoor ontwikkelde app wordt het geluid gefilterd en aangepast aan wat de specifieke gebruiker kan verdragen. De gebruiker kan de basisinstelling zelf aanpassen aan de omgeving en zijn vermoeidheid. Applaudio! laat mensen met hersenletsel op deze manier het levensgeluk herwinnen, doordat ze weer kunnen deelnemen aan sociale activiteiten en werk. Zo kunnen zij hun leven vormgeven naar hun eigen wensen: een nieuw leven!

   

  Sinds november 2015 is met een multidisciplinair team gewerkt aan het systeem. Als ze de Hersenbokaal winnen, kunnen zij dit systeem door ontwikkelen en uittesten, zodat de app afgemaakt kan worden en beschikbaar wordt voor de doelgroep.

   

  Op 13 oktober wordt de winnaar van de drie genomineerden bekend gemaakt. Het spreekt vanzelf wat wij hopen.

  © 2018 - Hulp Bij Hersenletsel